• Facebook
  • English (UK)
Aeroklub Split

Povijest Aerokluba Split

Ruj 12 Napisao  Pročitano 7269 puta

Aeroklub Split osnovan je 27. ožujka 1927. godine. Kroz dugo djelovanje postignuti su značajni sportski rezultati, a veliki dio naših članova se i profesionalno nastavio baviti zrakoplovnim djelatnostima (piloti aviokompanija, kontrolori letenja, vojni piloti).

Početkom Domovinskog rata Aeroklub Split je sva svoja sredstva stavio na raspolaganje u obrani suvereniteta RH, a  veliki se dio njegovih članova  stavio na raspolaganje Domovini od kojih je pet članova položilo život na oltar Domovine. Po završetku Domovinskog rata poradi oštećenih sredstava i nedostatka dva zrakoplova Utva-75 koji su prebačeni u zrakoplovnu Bazu Zadar zbog početka selektivnog letenja prvog naraštaja hrvatskih vojnih pilota, te ukupne situacije gotovo da i nije bilo aktivnosti.

Početkom 2000. godine manja grupa izuzetnih zaljubljenika u visine saziva Skupštinu Aerokluba „Split“ i nakon formiranja Izvršnog odbora osposobljava letjelicu po letjelicu tako da sada AK "Split" raspolaže sa dva aviona (Piper Super Cub i Cessna 172), tri jedrilice (Blanik L-13, Pilatus B-4 i Vuk-T), te školskim i sportskim padobranima.

Za kazati je da se u  klubu aktivno radi u četiri sekcije i to modelarska, padobranska, jedriličarska te motorna sekcija. AK "Split" školuje mlade modelare, a rješenjima MMTPR od 2006. god. vrši obuku padobranaca, pilota jedrilice te obuku pilota aviona do PPL(A). U klubu aktivno sudjeluje preko sto članova. Klub se financira iz različiti izvora, a za istaknut je donacije Grada Splita, Županije splitsko-dalmatinske, te Tehničke kulture, kao i članarine članova kluba.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Zadnje vijesti

  • Tags

Najčitanije vijesti

Korisni linkovi

HomeAeroklubPovijest kluba Top of Page

Lastest Media